Noppenschuim voor het isoleren van geluid

3 min read
Muziek luisteren

De beste manier om geluid te isoleren, is door gebruik te maken van noppenschuim. Wanneer je noppenschuim op de muur aanbrengt, ziet het eruit alsof je grote eierdozen van schuim op de muur hebt hangen. Het schuim wordt dan ook niet geïnstalleerd voor de sier of als decoratie, maar met een effectief doeleinde. Het schuim dient namelijk als isolatie voor geluid in de desbetreffende ruimte. 

Hoe werkt noppenschuim 

Je kunt noppenschuim eenvoudig zelf aanbrengen. Het materiaal is erg licht, waardoor het makkelijk te hanteren is. Hierdoor kun je het dus makkelijk zelf installeren. Het noppenschuim kun je plaatsen op wanden en plafonds. Het schuim houdt geluidschoven tegen waardoor mensen buiten de desbetreffende kamer geen overlast ervaren van jouw geluid. Noppenschuim wordt vaak geplaatst in muziekstudio’s of in ruimtes waar video’s opgenomen worden. 

De voordelen voor jezelf 

Het aanbrengen van schuim als geluidsisolatie heeft verschillende voordelen. Zo heeft het ten eerste voordelen voor jezelf. Zo zorgt het schuim ervoor dat geluid in de ruimte blijft. Daarnaast zorgt het ervoor dat je geen last meer hebt van een galm of echo. Tot slot is het plaatsen van schuim als geluidsisolatie essentieel wanneer je regelmatig geluids- of video-opnames maakt. Het schuim zorgt ervoor dat de opnames beter klinken een helder geluid opnemen. Ook heb je minder akoestische trillingen in de ruimte, waardoor opnames ook nog eens super goed klinken.

De voordelen voor de omgeving 

Het plaatsen van noppenschuim biedt niet alleen voordelen voor jezelf, het biedt ook nog eens voordelen van de omgeving. Door het plaatsen van noppenschuim, wordt geluid tegengehouden. Dit zorgt ervoor dat mensen buiten de kamer weinig tot geen last hebben van geluidsoverlast wanneer jij aan het werk bent. Wanneer je schuim plaatst om het geluid te isoleren, kun je dus ongestoord muziek maken, zonder dat mensen hier last van hebben.

Akoestiek schuim

Wil je nu nog professioneler te werk gaan, dan kun je kiezen voor akoestiek schuim. Dit materiaal is speciaal gemaakt voor het isoleren van geluid in ruimtes. De dikte van het schuim is nauwkeurig bepaald. Bij te weinig cellen wordt het geluid gereflecteerd, maar bij te veel cellen wordt het geluid weer niet goed genoeg geabsorbeerd. Door hier precies de goede afweging in te maken, is het akoestiek schuim ontstaan. Bij noppenschuim kunnen er soms geluidsgolven door de schuimplaten heen gaan, maar bij akoestiek schuim zal dit niet gebeuren. Goed om te weten is dat akoestiek schuim wel een stuk massiever en zwaarder is dan noppenschuim. Het kost iets meer werk en iets meer moeite om dit materiaal te installeren in de desbetreffende ruimte, maar dan heb je ook wel professionele kwaliteit. 

Conclusie

Je hebt dus de keuze uit noppenschuim of akoestiek schuim. Beide hebben zowel voor- als nadelen. Verdiep je dus van tevoren goed in de verschillen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Het is wel duidelijk dat, wanneer je veel geluid produceert vanuit een kamer of ruimte, het altijd belangrijk is om het geluid in te kamer te isoleren. Dit zorgt niet alleen voor voordelen voor jezelf, maar het biedt de mensen om je heen ook grote voordelen.
Kijk voor noppenschuim op Bigblock.nl