Philharmonie Zuidnederland maakt klassieke muziek toegankelijk

1 min read
Orkest

Klassieke muziek heeft een prachtig rijke geschiedenis in ons land en er buiten. Toch hebben we jaren een daling gezien van de populariteit van klassieke muziek. Verschillende orkesten zetten zich in om de muziek terug te brengen bij de mensen via verschillende wegen. Een van deze orkesten is het Philharmonie Zuidnederland

Zuidnederland en daarbuiten

Het Philharmonie Zuidnederland is er in eerste instantie voor de provincies in het zuiden: Brabant, Limburg en Zeeland. De muzikanten zijn dan ook op verschillende manieren betrokken bij de belangrijke dagen van de inwoners van het Zuiden van ons land. Het orkest is bijvoorbeeld altijd te vinden op de Opera op de Parade in Den Bosch en siert menig carnavalsviering. 

Maar het orkest doet meer, ook buiten deze provincies en zelfs buiten de Nederlandse grenzen. Philharmonie Zuidnederland was onder andere te vinden in Keulen en Gent.

Orkest optreden

Educatie en innovatie

Om klassieke muziek toegankelijk te maken voor alle groepen in de samenleving, moet je het telkens in een ander jasje gieten. Dat wordt gedaan bij het Philharmonie Zuidnederland. Een voorstelling kan op de klassieke wijze in de concertzaal worden opgevoerd maar soms komen delen van het orkest ook naar scholen. Met name kinderen en jongeren interesseren in klassieke muziek is een flinke uitdaging, maar een uitdaging die het orkest graag aangaat. 

Traditie en vernieuwing moeten hier hand in hand gaan. De prachtige traditie van klassieke muziek blijft in stand terwijl er dankzij vernieuwing opnieuw andere groepen worden aangesproken en geroerd.